Mitt Liv

  • Carina Ahlén

Berättat av Carina Ahlén

Berätta om din dag: ✏️

Tisdag, dag innan löning.

Jag kliver upp 5:45 när min telefon ringer (Iphone SE).

Jag snoozar inte, även om det står i tidningen i veckan att det är nyttigt att göra det.

Min säng är en vattensäng som inte är så vanligt idag som det var 1984 när vi började använda vattensäng. Detta är vår 3:e och vi är fortfarande nöjda.

Jag och min man bor i en villa i Segeltorp från 1927, vi har renoverat den och byggt ut den under de 35 år vi har bott här. En röd villa (falurödfärg) med vita knutar, 149 kvm med en badtunna som vi skaffade under Corona för att ha något att göra när man bara skulle hålla sig hemma.

Jag duschar, sminkar mig med Mascara, Foundation och puder. Mina kläder är ett par svarta snäva jeans och ett svart linne, över linnet sätter jag på mig en långärmad genomskinlig blå blus med prickar. Sen hänger jag över en poncho i bomull.

Det är 3, 2 grader ute och det blåser kallt.

Jag sätter på kaffe i min perkolator och sätter på P4 radio Stockholm, nyheterna för idag är att i Stockholm har det varit 134 sprängattentat i år 2023. Unga pojkar skjuter och spränger för fullt i Sverige pga en konflikt med den kurdiska räven. Hamas sprängde en kibbutz den 7/10 så nu håller Israel på för fullt att planera en hämndaktion och att gå in i Gaza.

Sverige vill bli medlem i Nato sedan Ryssland började kriga med Ukraina för nästan 2 år sedan, men Turkiet och Ungern har ännu ej godkänt oss, bollar med oss fram och tillbaka.

Jag går ut till brevlådan och hämtar mitt exemplar av Dagens Nyheter i pappersformat. Känns som vi är ganska ensamma om att läsa tidningen på detta vis, de flesta verkar läsa den på nätet.

Jag äter en tallrik lättfil och Kellogs flingor, även om de är dyra 62 kr för ett paket, sedan kriget börjat i Ukraina, allt mjöl har blivit så dyrt.

Jag dricker kaffe som kostar 65 kr/ halvkilo och sen går jag upp och väcker min man sedan 35 år, som ska upp även om han ska jobba hemma, han behöver bara vara på jobbet i Eskilstuna en dag i månaden. Allt har blivit så annorlunda sen Corona. Skönt för en del, jobbigt för andra.

Nu behöver man inte ha en anledning att jobba hemma, utan chefen litar på att man jobbar lika bra hemma som på jobbet, vi har en arbetsplats hemma med höj och sänkbart skrivbord, tack och lov att vi bor i villa och har den platsen.

Jag borstar tänderna (med en vanlig plast tandborste) och sätter på mig min lättvikts kappa och går ut till vår röda bil Toyota, Hybrid bil. Bensinen kostar 21,19 kr/liter.

Vi väntar sedan 1,5 år på en ny bil en Skoda Octavia IV (450 000 kr) som en del är leveranstid på, pga kriget i Ukraina.

Det tar mig 15 minuter att köra till jobbet som ligger i Huddinge Centrum, på vår och höst och när det är fint väder tar jag elcykeln genom skogen men nu är det så mörkt på morgonen att det får bli bilen.

Jag jobbar på Huge, allmännyttan i Huddinge kommun och jobbar med Bosociala frågor. Bl a vägglöss, som nu igen är på framfart. I Frankrike är det galet mycket och de vill sanera inför OS som de ska ha sommaren 2024. Annars kanske inte någon vågar åka dit. Mitt jobb består i att hjälpa våra hyresgäster allt ifrån skadedjur och till sanitära problem eller gräl mellan grannar. Dagarna går fort men jag har svårt att jobba hemma eftersom jag är ute och träffar dem mycket.

Jag har en arbetstid på 37,5 timme i veckan och slutar kl 12 på fredagar året runt. Mycket skönt att få en längre helgledighet.

Dock går den eftermiddagen oftast åt att ta hand om min 90 åriga dementa pappa med diverse små saker han behöver hjälp med.

När jag slutar jobbar så åker jag till Willys och köper billiga flingor (49 kr), sen till Hemköp där kaffet är billigt 2 st Gevalia för 89 kr och sist till City Gross som har billigt Bregott, 39 kr istället för 65.

Idag kan man inte handla allt från samma livsmedelsbutik man måste leta extrapriser om man ska kunna få ekonomin att gå ihop.

Middagen består idag av falukorv och makaroner. Sallad, tomat och gurka serveras till. Paprika har blivit för dyrt, 85 kr/kg.

Jag går ut till våra 9 höns och en tupp, med resterna, de är vår kompost. Vi har haft höns och tupp sedan 1995 trots att vi bor i ett tättbebyggt område.

När vi har ätit ställer vi allt i diskmaskinen, vi kollar ”Tibber” och ser om det är billig el och om vi kan sätta på den och en tvättmaskin eller om vi måste vänta någon timme.

Man måste hålla koll på så mycket fler saker idag än för bara ett år sedan, när allt har blivit så dyrt, mat, bensin och el.

Räntan ligger nästan på 5% och vem vet när den kommer gå tillbaka.

Jag dammsuger av undervåningen med vår centraldammsugare.

Vi skulle gärna ha åkt till Aruba i Karibien över jul men den globala uppvärmningen har gjort att hela stranden just har sköljts bort. Så vi får hitta på något annat ställe att åka till.

Kl 20 sätter vi oss framför en vanlig platt tv och tittar på Fråga Lund på Tv1, och kl 21 tittar vi på Över atlanten, kändisar som seglar över Atlanten i en stor segelbåt, på kanal 5.

Kl 22 ser vi på TV4 nyheterna och sen kryper vi till kojs.