Mitt Liv

  • vän i konstnärsföreningen

Berättat av Birgitta G:son Santesson

Berätta om din dag: ✏️

Svagt oktoberljus strilar in genom persiennerna. Det tar sig genom de tunga velourgardinerna, som jag tycker så mycket om att dra för, när jag släckt Estrid Ericsonlampan med de vita elefanterna på kvällen. Jag gör mitt gympapass medan jag tänker på dagen.

FN-dagen men flaggan inte hissad i min bostadsrättsförening. Ingen har tid med det. ”Vad tjänar det till att hylla FN?” tycks människor här tänka.

Min fina svärdotter har födelsedag och är ledig från sitt viktiga arbete inom hemsjukvården. Hoppas hon får en bra dag. Jag sänder iväg ett sms med förhoppning att hon en dag får sin önskade flaggstång. Där blir det flaggning, är jag övertygad om.

En fuktskada har gjort sig synlig i en taklist ovanför fönstret i vardagsrummet. Den breda fönsterväggen ska rivas imorgon. Jag plockar bort allt och tömmer, dammsuger mattor, rullar ihop och täcker över stoppade möbler. Efter lång väntan kommer snickare för att göra sin undersökning.

Promenaden till återvinningen görs med tvekan. Den platsen vansköts av kommuninvånarna. Trots otaliga anmälningar med inskickade foton blir det ingen bättring. Men kanske ändå!

F o m 2027 kommer landets Återvinningsstationer heta FNI = fastighetsnära insamling. Fastighetsägare ska själva hantera grovsopor, bortförsel och avgift. Jag tror det blir böttre.

Hundägare i kommunen har blivit jagade av ilsken älgfjolårskalv! Stressad av sprängningarna från vägbygge, bortstött av älgko och kanske t o m berusad av jästa äpplen. Nyttigt för hundägare att känna lite rädsla. Alltför många har hundar okopplade.

President R T Erdoğan har äntligen satt sitt namn på Sveriges NATO-ansökan. Vad har han väntat på? Stridsplan från USA? Ungern långdrar också sin ratificering. Två korrupta länder som har mycket att lära om demokrati.

Vår statsminister är fortfarande hovsam.

Låter det annorlunda när/om Sverige antas som medlem i NATO?

Konflikten Palestina/Israel pågår sedan 1948 och blossar upp just nu värre än någonsin tidigare.

Kriget i Ukraina är inne på sitt andra år. Jag hanterar det genom att skriva sonetter till drabbade landet. Ett antal har publicerats i pressen.

Global gängkriminalitet är ett gissel utan slut. Skolungdomar i Sverige börjar se den som normal!

Hur ska mina barn och barnbarn få sina liv? Oro och omtanke från mig följer dem dagligen.

Imorgon far min son på ännu en av alla sina jobbresor utomlands. Denna gång till Gein söder om Paris.

Jag ser fram emot renoverad innervägg och vertikalmarkiser som solskydd, min senaste investering i trivsam bostad sedan 2016.👩‍🌾🍂🍁