Mitt Liv

Berättat av Birgit

Tog det lugnt på morgonen, eftersom jag städat hela huset dagen innan. Läste våra två tidningar, Vestmanlands läns tidning och Svenska Dagbladet. Klippte ur följetongerna i båda tidningarna för att samlas och läsas, när alla finnes. Klippte även ut en rescension om boken ”De stora vännerna” av Sven Rosendahl. Hästintresse finnes. Min far var på sin tid kavallerist och bl a chef för Norrlands dragoner och sekundchef för Livregementet till häst. Vår äldste son är officer i reserven vid kavalleriet, och flera av våra barnbarn äro ”hästtokiga”. Får se om boken blir en julklapp. Min make (pensionerad från Flygvapnet, f.d. överstelöjtnant och riksdagsman) ropar från köket, att morgontheet är klart. Han är så morgonpigg.

Vi sitter i vår trevliga matvrå i köket och dricker the och äter smörgåsar. Han grovt bröd med honung, jag rostat bröd med plommonmarmelad (hemmagjord). Så flyttar vi in i stora rummet till en stilla patience. Småpratar om vad vi läst i tidningarna. Tycker det är fruktansvärt med kriget i Mellanöstern. Arma Israel! Hur skall det gå för det lilla landet?

Nu är det tid att klä sig. Dag (min make) cyklar i väg strax före kl 9 för att spela tennis med ”prästerskapet”, som jag brukar säga. En av deltagarna är nämligen vår domprost i Västerås och en annan är f. d. kontraktsprost i Ludvika. Den fjärde är f.d. överingenjör vid ASEA.

Jag klär mig och bäddar, (Dag har redan bäddat sin säng), plockar undan i köket och plockar ihop badkläder och gymnastikdräkt. En kvart över 9 åker jag med en grannfru till Varmbad-huset. (Varje onsdag.) Vi äro ungefär 25 damer, som först gymnastisera i 15 – 20 minuter. Så in i bastun efter dusch och tvättning. Därefter simning i bassängen. Jag simmar 200 m, ty det gäller att skaffa poäng för lottorna. Vi tävla med Dalarnas lottaförbund. Så dusch igen och påklädning. Ner till lilla serveringen. Vi få sitta i ett extrarum, ty det är så många ungdomar, som kommer hit. De äro ju en smula högljudda. Tar en stor, slät kopp kaffe. Sneglar bara på bröd eller kakor. En trevlig pratstund med de andra i gruppen. Jag är äldst, men troligen den flitigaste att deltaga i gymnastiken.

I dag åker jag hem med en annan fru. Hon vill så gärna se på mitt kök. Det är i vitt och marinblått. Vinröd tapet i matvrån. Blå- och vitrutiga gardiner och lampskärm där. Röd- och vitrutig gardin i köksavdelningen. (Jag ,hade många sömnlösa nätter, innan jag visste, hur jag ville ha det. Är helt nöjd nu.) Min goda vän blev så förtjust. Vill ha blått i sitt kök på landet. Så småningom (sedan hon gått) lagar jag lunch. Blodpudding med lingonsylt, kaffe.

Efter lunch och disk sätter japmig ner och gör ett par guldkronor av något stelt material, som jag fått av en god vän. Men det går att sy glaspärlor på taggarna. Sätter i gummiband. Jag gör tre stycken. I morgon ska vi åka till Saltsjöbaden utanför Stockholm och hämta två små flickor (barnbarn), 2 1/2 och 5 år gamla. Vi skola ha dem här en vecka, medan föräldrarna flytta. Den äldsta älskar att leka prinsessa, och jag har lovat att göra en krona. Tycker dock det är bäst att göra en till lillasyster också samt till en kusin, som bor här i stan:; och nog kommer hit och leker. Fick sen även göra krona till dockorna.

Så är det dags att bila ut till en god vän på Solinge gård (3 mil norrut). Hon hade sin födelsedag i går, men det passade oss alla bättre att uppvakta denna dag. I stället för blommor har jag köpt brevpapper med Carl Larsson-motiv. Passade bra, ty hennes äldsta dotter är i Amerika som stipendiat. Dag passar på att ta med sig några säckar hästgödsel från Solinge till vår trädgård.

På Solinge hade vi tänkt oss att ta en promenad, men det blåste så kallt, att vi inte stannade ute lång stund. Vi bjöds på kaffe och tårta, som smakade härligt. Sutto och pratade en stund, bland annat om Marianne Adolfssons spanska kurs. Vi hade samma böcker på en kurs förra året. Hennes man var inte hemma utan var i Stockholm i Riksdagen. Han efterträdde Dag som riksdagsman, när Dag avgick på grund av nedsatt hörsel.

Så bilade vi hem igen. Litet senare åt vi middag, som i dag bestod av ärtsoppa (på burk) samt färsk frukt. Sedan jag diskat, gjorde jag mig i ordning för lottornas årsmöte och gick dit.

Vi har slagit samman armé- och flyglottakårerna till en kår för ett par år sedan. Denna gång avgick ordföranden och en ny tillträdde. Det omtalades, att lottorna i vår skola fira 50-årsjubileum. Hoppas att jag kan vara med i Stockholm, ty jag har varit med nästan hela tiden. Började i Umeå. Medan minapojkar voro små (4 stycken), blev det dock inte mycken tid över för lottorna. Men intresset har funnits hela tiden.

Efter förhandlingarna med val samt avtackningar o dy , blev det kaffe samt mannekänguppvisning. Mycket ungdomliga modeller, så ingenting för mig. Men jag tänkte på mina flickor (sonhustrur). Jag tyckte inte, att plaggen, som visades, voro dyra. Men varför skall det mest vara byxor? Några jättesöta kjolar vonodock med.

Roligt att prata med gamla lottakamrater. Jag fick också veta, att det skall bildas en ”dankförening”. Alltså en förening för avdankade lottor, som varit aktiva i förbundet. Där vill jag vara med.

Så tog jag bussen hem. Hoppas jag somnar snart. Dag sover. En halv sömntablett tar jag nog. Nu måste jag ha krafter att vara småbarnsmamma i en hel vecka.