Mitt Liv

Berättat av Bia Nylund

Berätta om din dag: ✏️

Tisdagen 24:e oktober 2023

Hej dagbok!

Vaknade ovanligt sent idag kl 07.20,för natten var dålig sömnmässigt. Somnade framför TV:n igår kväll redan innan kl 21. Minns att jag hade SVT kanal 2 på med ”Vetenskapens värld” som handlade om vår mänskliga hjärna. Efter det kom ”Rapport” o min man kom in från vårt andra tv-rum (han hade sett fotbollsmatch mellan Elfsborg-AIK) o puttade på mig för att jag skulle gå till sängen o fortsätta sova. Väl i säng så var jag klarvaken, tog flera timmar att somna igen (puh)

Jag kanske är lite extra trött dessa dagar eftersom pappa dog förra fredagen. Har sorg som kanske snart blandas med lättnad, för han var dryga 92 år och mycket sjuk sista månaderna. Min man o jag åkte i skytteltrafik mellan vårt hus i Nacka o hans äldreboende i Nyköping. Tur att vi fick ekonomisk hjälp av både svärmor o pappa så vi kunde köpa den fina Volvo XC40 laddhybrid nästan ny, super fin o lättkörd som vi äger sen 1 1/2 årtillbaka.

Syrran har haft sån otur med sin bil, som hon fick av pappa när han flyttade till äldreboendet, med dyra reparationer o dåligt resultat. Hon måste nog sälja den bensinbilen nu o vara utan tills hon kan köpa egen el-bil. Brorsan bor ju i stan o varken kan eller vill ha egen bil. Han har i alla fall kvar sitt körkort med alla behörighetskraven, trots sin diagnos bipolär sjukdom.

Vi syskon har ju inte umgåtts så mycket genom åren, men det fordras samarbete nu kring pappas dödsbo.

Tänker mina sömnfattiga nätter på hur våra gamla föräldrar hade det i en gyllene 65-årsåldern som jag är nu. Helt odigitala o utan mobiltelefoner. Kanske lugnare, med papperstidningen som kom i brevlådan och P1 som sällskap på radion.

Fattar inte att jag ofta känner mig så småstressad/ jagad fastän jag gått i förtidspension när jag var 61 år. Om det är för att jag skött båda mina föräldrar och deras ekonomi, så kommer det ju i alla fall att lugna sig framöver. Mamma MÅSTE jag ju inte besöka på äldreboendet om jag inte känner att jag vill eller orkar mentalt. Tungt med demenssjukdomen. Lite oroad att jag också ska drabbas vid 80- årsåldern, som mamma och mormor.

Hälsade på mamma idag. Syrran o jag o maken. Han gick med choklad o Loka bubbelvatten till sin mamma Berit 94 (som bor på samma äldreboende) o sys o jag gick till vår mor Blanche 87 på demensavdelningen.

Vädret är krispigt o lite kallt, men en fin oktoberdag med härliga färger på lönnarnas blad så vi klädde på mamma o gick en promenad arm i arm. Hon blev inte bedrövad när vi talade om att vår far, hennes f d man hade avlidit. De var gifta i nästan 30 år. Mamma lever ensam sen 1986. Pappa däremot inledde en ny relation o flyttade till Nyköping.

Lång promenad hem över Skurubron med sys, för maken tog bilen o handlade öl o vin på Systembolaget innan han åkte hem. Funkade bra, för vi hade mycket, mycket att tala om nu i o med pappas död. Arbetet går framåt med nya Skurubron, men ännu inte riktigt klart med gångbanor som f n delas med cyklister. Bilarna kan sen nån vecka välja lokal slinga över Skurusundet=gamla bron, eller nya Skurubron där det 1:a oktober börjat kosta 4kr per passage. Projektet ca 1 år försenat, men den som väntar på nåt gott…..

Jättekul att min syster valde att köpa lägenhet bara någon dryg kilometer från mig. Fick betala 3, 4 miljoner för en liten 3:a, men hon stod inte ut i Björkhagen. Har fixat till alltså fint, o Majken (hennes dotter) har eget rum när hon hälsar på mamma på loven från Uppsala universitet.

Tiden rusar verkligen fram! Tänk att Matilda bott i snart 3 år i deras hus här bara 600 m från vårt. Tur för dem, för vi hjälper dem flera gånger i veckan med hämtning på förskolan och med passning av Sigge. Den här veckan bor Sigge här flera dygn, så vi får god användning för vår nyinköpta dammsugare mot alla hundhår. Han är van vid oss, men skäller på grannen o Postbilen ibland. Ska bo här 3 veckor i januari när hans familj reser till Thailand.

Jag har aldrig varit i Thailand, skulle förgås i värmen. Har beslutat mig för att stanna i närområdet och har inte ens ett giltigt pass längre. Gillar inte att resa.

Våra underbara somrar i stugan i Roslagen är viktiga för mig. Den byggde mina föräldrar 1964-68 o den köpte jag sen när de skilt sig och pappa fyllt 80. Han orkade inte längre köra dit o/e reparera o underhålla det som behövdes. Han reste till Spanien o spelade golf istället. Tack o lov för granskog och blåbär, havsbad o promenader.

Oroar mig dock över de många fästingarna. Hade 21 st som bitit sig fast i somras. Vill inte ha borrelia! T B E har jag vaccinerat mig emot vart 5: e år o alla mina barn och barnbarn också.

Vi åt lite lättare lunch idag för det vankas älgstek till middag. Inget problem med tid för matlagning nu när vi båda är pensionärer. Gäller bara att planera inköpen. Imorgon åker vi o storhandlar på Ica Maxi Nacka där vinår pensionärsrabatt 5% tisd o onsd. Våra storhandlingar bruka komma upp i ca 3.000kr o vi handlar ca var 3:e vecka. De har bra återvinning- och panthantering så det är full bil dit o full bil hem. Jag gillar fortfarande att handla mat.

Skönt att maken åkte till Huddinge o handlade 75 kg potatis från Dalarna. Det har vi gjort ett par år o mår gott av att ha ett betryggande lager av basvaran hemma.

Nu på em gick maken ut med hunden o jag passar på att ta en espresso från vår fina kaffemaskin som maler hela bönor. Tar en toscakaka- bit till. Min man fikar aldrig, av princip. Vill inte bli tjock. Men jag fikar gärna o nu e frysen full av hembakade kakor inför min 65-årsdag i november. Har bjudit alla 3 barn med sina familjer samt syster o bror på afternoon Tea Party. Fullt hus!

Vilken god middag vi åt! Älgsteken bra, med gräddsås o potatis av sorten ”Gala”. Hemmagjord vinbärsgelé o saltgurka, ett glas rödvin o ett glas vatten.

Hunden Sigge överförtjust när han fick topping av älgkött på sitt torrfoder.

Vi äter aldrig någon efterrätt, utan kan ta en chokladbit framför TV:n senare på kvällen.

Har tänt utebelysningen i äppelträdet o fönsterlamporna tänds med timer. Ser på Efter fem på TV4, men störs som vanligt av reklamen.

Tar ur mina hårkammar, hoppar i fårskinnstofflorna o löser några ord ur DNs lördagskryss.

Ska snart se ett till avsnitt av ”Hagamannen” på SVTplay.

Lägger oss tidigt ikväll också. Tar med korsordet till sängen. Hunden sover i soffan i vardagsrummen, under varmluftsfläkten.

Måste komma ihåg att ta min östrogenkräm till natten, för att förebygga urinvägsinfektion mm. Borstar tänderna med Sensodyne extra fresh, tandtråd o gurgling. Maken har bettskena, sover på mage o snarkar så fort han landat på kudden.

Jag ligger o tänker på denna innehållsrika dag, på min nyligen döda pappa, på de USKor som vårdat honom, på mina egna 17 år som USKa på operationsavd o att jag efter ett 40årigt yrkesliv även som sekreterare o banktjänsteman känner mig nöjd med livet.

Det är verkligen nu jag fångar dagen och lever för att göra livet gott för mina nära o kära!