Mitt Liv

  • Anna Larsson

  • Anna Larsson

  • Anna Larsson

Berättat av Anna Larsson

Berätta om din dag: ✏️

Hej!

Anna Larsson heter jag, 59 år (småländska från Moheda, som bor i Stuvsta sedan 33 år).

Vad gjorde jag den 24 oktober 2023?

Jag tillhör de drygt 100 personer, som fick sluta på Systembolagets huvudkontor innan sommaren och blev arbetsbefriad. Det betyder att jag organiserar mina dagar, så att inte tiden bara rinner iväg.

Klockan 06.00 ringer väckarklockan. Mörkt ute…och inne. Kliver upp och förbereder frukost till mig och min man. En tallrik med filmjölk+müzli, en smörgås med Gustavskorv och en kanna Earl-Grey-te. I morgonrock går jag ut och hämtar morgontidningen, Dagens Nyheter. Vi sitter sedan tillsammans, läser tidningen, småpratar och jag hinner också påbörja dagens sudoku. En traditionell (hos oss) och mjuk start på dagen.

Det blir snabbt ljusare ute och kl.07.15 tar jag min morgonpromenad. Tar med mig plast och flaskor till återvinningen. Där träffar jag på en hundägare, som jag byter några ord mer. Promenerar vidare i samhället, hittar en pantburk på trottoaren – tar jag med. (Små pengar blir stora pengar.) När jag går förbi skolan träffar jag vår sons grundskolelärarinna (mentor som de nu säger), snart 7 år sedan hon undervisade Samuel. Men fröken Terese minns vår Samuel (värmer mamma-hjärtat), som nu är i Boston USA och spelar hockey. Går vidare och rundar sporthallen vid Stuvsta IP och är snart hemma. Lugnt på ”byn” idag. Det blev nästan 3600 steg idag.

På hemmaplan sätter jag mig nu kl.08.00 framför datorn. Finns det några lediga jobb? Skickar in en ansökan. Läser några mejl. Deleate…används ofta till alla reklammejl. (ha ha)

Har fått in några scoutmejl, som jag besvarar. (är ansvarig för uthyrning av vår scoutstuga Gladö och det innebär att ha dialog med de som önskar hyra Gladö. Regler som gäller, vilka datum som är tillgängliga, etc). Fixat och klart!

Solen skiner och det ser ut att bli en härlig höst-dag.

Jag tar tillfället i akt att skifta bildäck. Med hjälp av min man packar vi in vinterdäcken i min lilla Skoda och kör till Stuvsta Däck där de har drop-in. Yes! Endast en bil framför oss, som precis kör in. Vi behöver inte vänta länge… Däckbyte är klart och vi är hemma strax efter kl.9. Fantastiskt vad man hinner med mycket!

Tvättar av däcken innan de ställs in i förrådet. Jag tar tillfället i akt och tvättar av bilen lite lätt med en svamp. Nu strålar den igen och är inte lika dammig. Det tog en stund och fikasuget börjar höra av sig, när jag kliver in genom dörren vid halv-elva snåret. En kopp te+skorpa för oss båda. Och jag löser vidare dagens sudoku.

Grannen Elsie ringer och frågar om vi ska gå en promenad i solskenet. Nu har jag möjlighet att träffa henne dagtid, så jag säger ja. Vi träffas kl.11 och vandrar runt bland villakvarteret i Stuvsta. En lång och härlig promenad i höstsolen.

Vi pratar om allt möjligt: om grannar som bor i området, hus som renoveras, växter, att en granne förberett sin trädgård inför Haloween (se foto). Själv håller jag mer på våra svenska traditioner inför AllaHelgonsDag – att tända ljus på kyrkogården och tänka på sina nära och kära.

Vi talar också om det hemska som hände i Israel. Och varför media inte skriver lika mycket vad som hände när Hamas gick in i Israel. Elsies vänner och bekanta – flera finns inte längre och vissa vet hon inte var de är. Hon visar mig en film, som berör – den är så välriktad om ”humanity” och inte om du är jude eller muslim. (Kan tyvärr inte lägga till filen OWWI1087.MP4).

Vi kommer även in på gängvåldet i Sverige. Jag blir så arg att ingen respekterar en människa utan bara skjuter ihjäl varandra – och de är barn, fattar inte ens vad de ställer till med.

Jimmie Åkesson höll ett brandtal, som jag tror att flera svenskar håller med om i grund och botten, oavsett vilket parti de har röstat på. Han vågar i alla fall uttala ord och tankar högt.

Vi har kunnat leva tillsammans med olika religioner, men nu verkar det som om det inte längre fungerar från de som flyr hit. Nog talat om detta…jag blir bara så ledsen att barn involveras i förskräckliga saker pga gängvåldet.

Tiden rullar iväg och vi är på hemmaplan först vid halv-ett-tiden. Känns bra…vi gick 7500 steg! Wow! Det blir en lättlunch i form av potatissoppa och knäckebröd. Ett glas röd mjölk!

Efter lunch blir jag glad över ett mejl från Gudrun Sjödéns VD, som vill ha ett Teamsmöte med mig senare i veckan. Ett steg närmare ett roligt jobb – håller tummarna.

Scrollar igenom jobbutbud på Linkedin, Trygghetsrådet, direkt hos vissa företag…men nu är det scralt – helst ska du vara 25-30 år, ha erfarenhet som jag själv skaffat under 30 år, kunna programmera, IT-expert, helst vara både AD och skribent… känns inte möjligt. Men jag ger inte upp – poletten trillar säkert ned någonstans framöver.

Min man och jag sätter oss ned och går igenom offerter gällande byte av bergvärme-maskin. Ingen större skillnad, nu gäller det främst att bestämma oss. Vi funderar en dag till.

Visar min man en bra julklapp till sonen, hittar en Lisa Larson skulptur av hockeyspelare. Skulle inte det vara kul? Ska vi lägga bud på Auctionet? Vi har några dagar på oss att fundera.

Mannen åker in till stan med pendeltåget, för att delta vid ”Svensk Bokkonst 2023” på Kungliga Biblioteket.

Jag stannar hemma. Istället för en FN-bakelse (det är FN-dagen) bakar jag en äppelkaka – vi måste ju ha något gott till kvällsfikat. Det ble en långpannekaka med kardemumma och pärlsocker på äpplen, placerade på en smet (ägg, socker, vetemjöl, bakpulver). Mums! Gillar att laga mat och känna alla härliga dofter. Och tar hand om disk, som inte kan ställas in i diskmaskin.

Fortsätter min kväll i tvättstugan. Lagar lite kläder. Monterar och syr klart tyget på en anslagstavla, som jag sedan spikar upp i sonens rum. Känner mig nöjd! Broderar det sista lövet på en tygbit, vilken jag sedan syr på en reklamväskas logo – ser trevligare ut. Ska nog ge mamma väskan i present.

Äter en enklare kvällmåltid – hittar en pizzabit i frysen. Lyssnar på lite musik när jag äter. Fortsätter sedan mitt pysselarbete i tvättstugan. Att få jobba med händerna känns bra. Lyssnar samtidigt på Sportradion.

Hämtar mannen vid pendeltågstationen kl.21.40. Vi tar en gemensam fika (te och äppelkaka). Tänder ett ljus för att få lite mysigt. Jag lägger en patiens och småpratar. Förbereder inför morgondagen. Tar fram bröd från frysen, ställer fram frukostporslin på bordet…och släcker kökslampan.

Strax efter kl.23.30 börjar telefon plinga – sonen skriver via Whatsapp och berättar om sin dag.

Mamma svarar naturligtvis. Strax efter kl.23 släcker jag lampan och sluter ögonen.

En händelserik vanlig vardag. Nu ser vi fram emot onsdag. Godnatt!