Mitt Liv

Berättat av Anna Jonsson

Berätta om din dag: ✏️

Morgonen när jag vaknade kl 6.30 den 24 oktober 2023 vaknade jag inte i min egen säng utan hos min kompis vars hundar jag passar när hon jobbar natt. Den ena hunden är bara 17 v. så det fungerar bäst om den får sova hemma i sin bekanta miljö ett tag till innan de kommer och sover hos mig. Denna morgon är ganska skön; det regnar inte och det har inte varit frost på natten så jag slipper skrapa rutorna på bilen.

Att åka till jobbet från min kompis tar ca 7 min i vanliga fall men nu håller man på och bygger ett nytt stort resecentrum i Nyköping så redan tar dubbelt så lång tid. Jag arbetar som sjuksköterska inom psykiatrin och har gjort det i 32 år. Trivs med mitt jobb med psykospatienter och vill inte byta trots dålig lön och tråkiga arbetsvillkor, mötet med patienterna ger så mycket. Region Sörmland går ca 1,2 miljarder back så det är mycket prat om ekonomin och sparåtgärder i vårt personalrum under hagen. Både patienterna och personal blir drabbade av indragningar i verksamheten och höjningar av avgifter. Vi försöker att inte prata vårdarbete eller regionpolitik på lunchen så när jag äter min köttfärssås går mina tankar istället till maskeraddräkt. Vi ska ha personalfest snart med Halloweentema så sökte runt på nätet efter någon rolig dräkt tills en kollega påminner oss andra om att det finns en butik i stan som säljer många bra grejer för utklädnad. Lägger in i min kalender att jag ska besöka butiken i helgen när jag har lite mer tid.

För det är just det där med tid. Jag är ensam sjuksköterska på mottagningen, vi ska egentligen vara minst 3 st till så min arbetstid är fulltecknad från det att jag kommer på morgon till när jag går hem på eftermiddagen. Denna dag blir det en timmes övertid men det får jag bara ta ut i flex, inte i övertid. Just denna gång var det inte ett specifikt sjuksköterskejobb som höll mig kvar på jobbet utan förberedelser inför vår planeringsdag i november. Jag ska hålla i en punkt och berätta om ett utredningsmaterial som vi använder av oss på nyinsjuknade patienter och nu ska alla skötare på mottagningen kunna använda sig av detta material och behöver således utbildning. Det tog 1 timme att skriva ner alla punkter och referenser som behövs. När jag kliver ut från min arbetsplats är jag ganska trött i huvudet och jag brukar ibland tänka att det är konstigt att det inte blir fel i vården än vad det blir med tanke på den stress och tidsbrist vi ständigt jobbar under.

Åker hem till min 2a som jag trivs så bra i. Den ligger ett område som inte så många nyköpingsbor känner till så det är lugnt och tryggt område. Idag har vi fått meddelande från bostadsrättsföreningen att man ska spola stammarna närmaste dagarna så vi måste göra det framkomligt under diskbänk och handfat. Lika bra att göra det på en gång innan jag blir för trött så ut med alla återvinningskärl och passar på att städa och torka av under diskbänken. Nu blev det fullt på köksgolvet istället men det får jag stå ut med några dagar. Ser att jag även fått meddelande från styrelsen om städdag i början av november. Inte det roligaste man kan göra en lördag men brukar vara lite kul att träffa grannar man inte ser annars. Det bjuds på varmkorv, kaffe/te och fika, det kan nog locka några tveksamma grannar att ändå komma.

Har en ost/skinksallad stående i kylskåpet så det får bli kvällens middag. Är som sagt trött redan innan jag kommer hem och inte blir det bättre när kvällen lider mot sitt slut. Har hittat en bra serie på Netflix, ”Bodies” som är mycket underhållande. Det är lite science fiction, deckare och drama i ett. Hade bara sista avsnittet kvar och när eftertexterna rullar är det dags för mig att åka till min kompis igen, eller rättare sagt, hennes hundar. När jag kommer är de ovanligt lugna och fina, annars brukar det kunna vara fullt ös på dessa två bordercollie. Det är en aktiv ras som kräver en hel del både motion och träning för att må bra. Min kompis lägger all sin fritid på hundarna och tävlar i lydnad och spår. Just idag har hon gått promenad där de fått springa av sig ordentligt på en äng. Tar en kopp te och tittar på SVT ”Stalker” medan hundarna somnar runt mina fötter. Klockan 22 är programnet slut och jag börjar stänga av tv, släcka lampor, plocka ner i diskmaskinen och borsta tänderna. Det sista jag gör att nattkissa unghund innan vi går och lägger oss. Klockan är 22.45 när jag sätter på min ljudbok ” Solsken och parmesan” och jag somnar inom 3 minuter…