Mitt Liv

  • Andreas Svensson

Berättat av Andreas Svensson

Berätta om din dag: ✏️

Jag hade sovit länge och väl, vaknade strax innan telefonalarmet ljöd kl. 06.30.

Lite morgontvätt innan jeans, t-shirt och en tunnstickad tröja åkte på. Barnen väcktes 06:45, Allan (6) och Ethel (4) fick varsin kvart på Youtube Kids för att vakna, medan Nils (2) blev påklädd i sömnen. Efter lite initialt gnäll och motstånd hamnade vi i kökshallen för påklädning av jackor.

Det var fortfarande ganska mörkt ute 7:15 när vi traskade över den lite leriga gårdsplanen till bilen. Färden till ”dagis” tar bara 5 minuter. Allan springer iväg med ett ”hej då Pappa!” till matsalen för frukost med klassen. De andra två barnen lämnas var för sig på sina avdelningar i Axvalls förskola, full med pålitliga vuxna och roliga kompisar.

Jag begav mig sedan till Skaras katedralskola, där jag gör min sista vecka av 4 som lärarkandidat. Jag inser på vägen att jag glömt min utmärkta risotto hemma, så jag får svänga in min Skoda på CityGross för att köpa en mikroportion skinkpaj. Det noteras även att jag snart måste tanka vår Skoda, men det hinns inte med på förmiddagen.

Dagen går långsamt, jag samtalar med olika lärare om yrket. Lärare är ganska missnöjda med sina yrken. Fokus är på eleverna och deras individualitet, definitivt inte på lärarnas roll. Skolan är kritiserad och underbudgeterad år 2023. En känsla av hopplöshet, både i samhället och bland lärarna. Trots det har jag bestämt mig för att bli lärare nu vid 40 år.

Jag auskulterade ett par lektioner innan jag skulle hålla en lektion med en klass som går Handel och Service. Det är ett snackigt gäng, med relativt svaga förkunskaper inom historia, men de är trevliga och nyfikna.

Jag kommer sakna dem.

Jag måste komma ihåg att hämta ut den matbeställning jag lade online på CityGross sen. Den ska hämtas mellan 14-16. På vägen hem ska även barnen skopas upp och tas med hem. Vi brukar prata lite om dagen när vi kommer hem. Jag anstränger mig för att se varje barn och lyssna. Nils (2) vill gärna ha fysisk närhet, men samtidigt behöver jag förbereda mat innan min fru kommer hem runt kl 18.

Efter maten (barnen vill oftast ha husmanskost) tar min fru köksjobbet medan vi försöker samtala om dagen vi haft, och jämka i eventuella konflikter barnen har.

Samtidigt kräver labradoren Selma gos, hönsen kräver tillsyn och katterna visar ibland den senaste musfångsten, med stolta läten.

Runt 19.30 får barnen en sista chans att äta något, innan nattning och kvällsrutiner drar igång. Efter den roliga kalabaliken hamnar man i säng. Jag och Nils läser i dubbelsängen, medan min fru Sofia läser med Ethel och Allan i andra rummet. Runt kl 21 brukar barnen ha somnat, och snart även vi vuxna.