Mitt Liv

Berättat av Ajnos

Berätta om din dag: ✏️

Min dag, 24 oktober 2023.

Jag vaknade upp vid klockan 07.15 som vanligt, tittade ut och såg en disig och grå tisdagsmorgon… Vi som skulle slutföra arbetet i trädgården inför vintern – det är väl inte det bästa vädret, om man nu kan få önska.

Efter morgontoaletten går jag ner och äter frukost, den vanliga; silverte , smörgås och ett päron. Lika gott som alltid! Jag är ju inte så förtjust i gröt, annars vore det väl en bättre frukost egentligen – då är man ju mätt ganska långt fram på dagen.

Det är riktigt ruggigt väder så jag passar på att kolla inkorgen i min dator innan jag går ut, inget jätteintressant precis så det mesta raderar jag bort. Jag passar också på att se på ett par saker som jag är intresserad av att köpa… Jag tycker om att sticka och just nu är det faktiskt garn-rea, men jag får fundera lite till på det projektet.

Nu är det dags att sätta på sig arbetskläderna och gå ut i trädgården! Det har faktiskt börjat smådugga nu så det får bli kläder som klarar av lite regn; ett par vindbyxor, en fleeströja och en rejäl vind- och vattentät jacka. Den jackan är en gammal trotjänare från 1990! Jag arbetade då inom barnomsorgen, ja det blev väl totalt 15-16 år inom det yrket, eftersom jag tycker väldigt mycket om att vara tillsammans med barn i olika åldrar. En liten parentes bara.

Jag ska börja att rensa bland växterna i slänten mot gatan, den ligger mot norr så här är det riktigt kallt idag. Det småblåser också… Jag ska rensa bort lite från plantorna av svärdsliljor för de har blivit alldeles för stora. Det blir ett ”hål” mitt i plantan och det är inte så snyggt, så jag gräver upp den och tar bort de döda delarna och sätter tillbaka de friska. Sedan börjar jag ”jaga” en liten murreva som är helt omöjlig att kontrollera, den sprider sig som en löpeld i trädgården! Vi fick den av en bekant för många år sedan, den var så söt! Nu har jag ändrat uppfattning om det söta – den är en mardrömsväxt nu! Hur jag än rensar, finns den alltid kvar någonstans och ”väller fram” ur sitt gömställe igen.

Vi har också rosor i slänten, en liten sak som heter The Ferry, har rosa blommor och blommar flitigt under hela sommaren. Det finns fortfarande knoppar kvar, men nu är det så kallt att de kommer inte att slå ut ändå, så jag klipper tillbaka dem lite inför vintern. Vi ska skaffa granris så vi kan täcka dem när det blir kallare…

Nu måste jag fortsätta att klippa ner växter på södersidan, rensa och luckra i landen. Det är ett ganska tidsödande arbete och det är jobbigt att gå böjd så länge, ryggen protesterar lite nu. Jag bestämmer mig för att det får räcka för idag! Jag börjar också bli hungrig och lite värme från stugan skulle sitta fint. Ja, det har faktiskt gått 3-4 timmar sedan jag gick ut så det är nog dags med lite vila. Det ska bli gott med värme och MAT! Gubben har lagat en god soppa och den värmer gott efter flera timmar ute i kylan!

Efter allt detta slit i trädgården och varm mat, blir jag så trött att jag måste vila en stund, vid min ålder har man ju lite krämpor och jag är inget undantag. Jag sover i drygt en timme innan jag börjar vakna till liv igen… Då är det dags för en lättare kvällsmåltid, ikväll blir det en tallrik filmjölk och en macka – och VARMT te därefter! Gott efter en kylig arbetsdag! Lite ”Go´kväll” på Tv och därefter Rapport – det är viktigt att hänga med utvecklingen i samhället och världen… Tyvärr är det mest krigsnyheter från Ryssland/Ukraina och nu också Israel/Palestina-Hamas. Det verkar som oroligheterna i världen bara ökar, osämjan och stridigheterna tilltar och protesterna bland folkgrupperna blir flera. Här i Sverige har vi enorma problem med gängkriminalitet, det dödas och skjuts människor nästan dagligen – och kriminaliteten gå allt längre ner i åldrarna! Det värvas så små barn som tioåringar till gängen, en fasansfull utveckling! Hoppas att vi kan få en förändring i detta …

Så är det dags för mig att sticka en stund innan jag ska gå och lägga mig… Jag stickar just nu en tröja till mitt barnbarn som han ska få i julklapp. Mönstret är lite knepigt så jag hinner inte så mycket varje gång, men en liten bit varje kväll blir många centimeter på en vecka!

Då har kvällen blivit så sen att det är dags att lägga sig, det är en ny dag i morgon… Klockan 23.00 släcker jag lampan och säger ”God natt”.