Mitt Liv

  • Harriet

Berättat av !947 Kvinna

Berätta om din dag: ✏️

En speciell morgon i dag! Jag som alltid brukar vara uppe senast klockan 6 vaknade klockan 7! Tack för det tänkte jag för då ”missade” jag en del av nyhetsflödet! Satte mig lugnt tillrätta på sängkanten en stund…..det har jag lärt mig att äldre med blodtrycksproblem skall göra!

Redan nu inledningsvis vill jag berätta hur jag gör för att överleva den nya tid som randats med våld och elände – jag ägnar mig åt att varje dag minnas….minnas den tid när det var ett Sverige vi aldrig kommer att återse. Folkhemmet! Aldrig trodde jag att jag skulle behöva förminska mig och anpassa mig på det sätt jag behövt göra.

Aldrig hade jag trott att jag som pensionär skulle behöva känna mig otrygg i den boendemiljö jag levt i nu i 28 år.

Jag är väldigt fast i mina rutiner och börjar alltid dagen med kaffe -så även i dag och drack Zoegas Fikastund i fina muggen…i dag var det Kulinara från Rörstrand! Kändes trevligt att ingen disk fanns kvar på diskbänken från gårdagen! Händer nästan aldrig för jag är lite ”fobisk” och vill inte att det skall se stökigt ut här om jag insjuknar hastigt eller om det rent av inträffar att jag dör i min ensamhet!

Nästan varje dag har jag kontakt med min familj på Söder och visst skulle jag saknas av andra dessutom!

Varje morgon sedan Pandemin ringer en man som precis som jag bor ensam men har viss kontroll genom Hemtjänsten. Nå jag har min Vän sedan 18 år som nu lever med svår synnedsättning och har Hemtjänstbesök 7 ggr/dag.

Alltså börjar dagen med samtal!

Utan Internet vore Livet svårt att leva då jag är beroende av rollator och Färdtjänst sedan många år! Just i dag var det glädjande när jag kollade mail! Paket skulle levereras…och inte vilket paket som helst utan julklappen till min svärson.

Två månader kvar tills han får glädjas åt den julklappen!

Troligen har han dessutom svärmor hos sig då! Tacksam för min familj och för att jag alltid är Välkommen!

Nå jag åt förstås frukost och lyssnade på P4 Västernorrland. Alltid A-fil med svartvinbärssylt jag kokat själv av bär från egna buskar och Kärnsund Surdegsbröd med finaste skinkan och i dag var det Lönneberga! Passade på att köpa i går när priset var enastående lågt…35 kr/2 förpackningar.

Väntade på SMS om Paket-näthandlarmormor!

Före det lyckades jag paketera in en julklapp…så nöjd med att jag i går gjorde en riktig storhandling i vilken ingick julklappspapper och vita snören…nog räcker väl 250 meter tänkte jag!

Blir det som planerat är sitter jag på Söder 23 december och med tångens hjälp lockar jag snören…..

När jag tänker på det ser jag precis som en stjärna i fjärran och julesnö som faller….

Paketet blev om inte perfekt men acceptabelt!

Visst är jag ute i god tid och det är för att det kommer att hämtas här vid tillfälle! Det kan ske akut – jag har lärt mig hur familjen fungerar!

Pling i telefonen och SMS-märkligt vilken fart jag fick!

Duschade och klädde mig ”lite bättre”- kan ju hända något så jag kommer till vården….ständigt orolig för det för det finns en sjukhistoria!

Bäst att ta på quiltade jackan i dämpat turkos, matchande halsduk och som alltid svarta byxor! Kängor med superbra sula så det här fixar jag! Dessutom behövdes flätstickade mössan i rostrött!

Jag har bott här i 28 år så det är alltid någon bekant jag möter och så även i dag! Bytte några ord…delgav varandra vår känsla av otrygghet och oro för framtiden!

Paketet hämtades och dessutom köpte jag potatis! Ja inte vilken potatis som helst utan Amandine vanligen aningen dyr så jag passade på att köpa två påsar nu på Kampanjpris.

Öppnade paketet och allt var helt! På med datorn för att betala direkt!

Det där med sista betalningsdag bryr jag mig inte om…det är den dagen jag öppnat paketet det!

Faktiskt kände jag mig trött efter den där turen…två wienerkorvar senare så sov jag!

Snön som låg på marken när jag tog dagens bild några timmar tidigare hade nästan smält bort….

Telefonen var lika pigg som jag var trött så jag väcktes några gånger….tack mobilen för ljudlöst för det blev lösningen!

Så länge som mitt minne är tämligen intakt vill jag leva! Då orkar jag bära sorgen efter de som gått före….och glädjas åt samvaro med ännu levande. Ensamheten är inte en plåga precis ännu då jag klarar mig själv men jag känner stundtals att det blir för mycket när jag skall ”bära” andra. Bättre ensam än i fel sällskap! Energitjuvar!

Sätter mig i soffan och på väggen framför mig har jag bilder på den plats på jorden jag fullkomligt älskar….brukar säga att Båtsmanstorpet är min livskamrat!

Nå det återstår en del timmar av dagen och visst hinner jag lägga in gurkan! Inget är så gott som inlagd gurka och så enkelt dessutom! Jag mäter aldrig utan jag ”höftar” och så även i dag! Mobilen ringer och på förhand vet jag att det är säkert något problem som skall dryftas….stämde bra det och jag vet att jag är till stöd. Ger viss tillfredsställelse att behövas men jag har lite annat denna dag som jag vill påbörja…. titta igenom vilka bilder som skall ingå i Kalender 2024. Brukar vara spännande värre att se familjens reaktion när kalendern öppnas!

Gör alltid lite extra med bilderna som jag sätter in på familjemedlemmarnas födelsedagar.

Projektet får framskjutas!

Kokar Amandine potatisar ….skulle egentligen ha gjort som jag gjorde hos mormorsmor…enbart ätit potatisar med smörklick!

Vilken korvdag….kan inte hjälpas för jag vill testa den där nya korven från Småland som jag köpte på Stora Coop! 70% kötthalt! Klart ätbar så jag ger bort en förpackning! Gud älskar en glad givare! Gurkan har dragit åt sig och smakar riktigt gott!

Varje dag äter jag färska grönsaker och det blir isbergssallad, gurka, rödlök, tomat och så toppas det hela med den inlagda gurkan!

I dag blir det gröna tallriken Vardag/ Gustavsberg och jag har haft tallrikar i den serien ända sedan jag 1964 började i läroverket och kom till eget boende! Hade turen att hitta ett parti icke använda men andra sortering på Erikshjälpen så jag köpte naturligtvis några.

Efter fem har redan börjat när jag sätter mig vid bordet i vardagsrummet på min alldeles egna Restaurang Fantastica! Det är lite sällskap där att höra Nyheter även om det mesta handlar om krig, gängvåld, eländes elände…positivt var att höra att Erdogan äntligen satt sin namnteckning på det för Sverige så viktiga dokumentet.

Inte har jag några problem med att äta ensam för jag dukar alltid med omsorg och tar ofta bilder på mat jag lagat! Dessutom kan jag se ut över parkeringen och se hur de som sliter och jobbar har det…kånkar på matkassar, barn….ja det är allt skönt brukar jag tänka att nu har jag kånkat färdigt och kan sitta här och äta precis det jag vill!

Det är glädjestunder när jag har familjen omkring mig vid måltider och min Vän sedan 18 år äter jag i bland tillsammans med!

Efter måltiden vilar jag lite på soffan för jag ligger efter lite med korsorden och den ”hjärngympan” är ett måste!

Några minuters vila och så följer lite övningar för att stärka kroppen! Enkelt att ta mig upp ur stolen när jag håller armarna om bröstkorgen – de där övningarna har verkligen hjälpt mig! 10 gånger och sen till Dagboken. Ända sedan jag gick i tredje klass har jag skrivit någon form av dagbok. Noterar stort som smått och alltid den medicin jag tar och tidpunkten.

Nästa ”måste” är att notera i Kassaboken – kvittot från COOP när jag handlade i samband med pakethämtningen!

Helt fixerad vid ordning och reda både vad det gäller vad som händer/hänt och utgifter!

Tänker i bland att jag borde ta det lite lugnare när jag är ute på halkföre med rollatorn men det går inte…oftast har jag hämtat paket och fakturan ligger och väntar i datorn på att bli signerad!

Dagen fylldes av både glädje och bekymmer för har man bekanta/vänner som är bekymrade då är det en plikt att finnas till och lyssna!

SMS från min dotter! Unge mannen hade klarat teoriprovet så nu nalkas den dag när det är mormor som är passagerare och det är på tiden i tanke på alla gånger jag kört barnvagnen från Södermalm till Nordiska muséet och just denne unge man varit passagerare! När han föddes visste jag att just han är ”mannen” för resten av mitt Liv!

Diskar och det går undan…passar på när det är Reklam.

Tänker ofta på vad barnbarnen sa när de var små och inget filter hade! ”Mormor vad gör du hela dagarna när du inte har något jobb och ingen man….

Jag Lever mitt liv och fyller dagen så jag är nöjd!

Det blev läggdags denna dag 24 oktober 2023 och det blev Karlavagnen och det blev korsord

och det blev knäppta händer med tack för dagen som gått!

Detta var mitt bidrag till eftervärlden!

Tack för att jag fick vara med!