-
Isebell Andersson
-
Isebell Andersson
Berättat av Isebell Andersson
Berätta om din dag: ✏️
Vaknade motvilligt kl 7 med fina drömmar som försökte hålla mig kvar i den trygga värmen.
Det kan ha varit spår från boken ”Jävla karlar” av Andrev Walden som jag läste ut sent igår kväll.
Drabbande om barndomens rika fantasi som, trots allt, hjälper barnet ut ur de grymmaste situationer och obegripligheter i de vuxnas värld.
Nyheterna på morgontv – både svt1 och tv4: Oljekatastrofen utanför Simrishamn och 158 bilar i krasch med sju döda och många skadade i USA. Miljön gör sig gällande igen: Dimma och stora gräsbränder. Två äldre människor har lämnats ut från gisslan i Gaza.
Sitter på huk tio minuter under nyheterna. Lärde mig detta som ung på en resa i Iran 1972. Känner mig stark. Om jag hinner tar jag morgongymnastik med Sofia också. Hon är fenomenal. Får mig att våga utmana mig själv. Känner mig alltid pigg och glad efter ett pass. Tack, Sofia!
Jag vattnar krukväxterna medan jag lyssnar på resten av nyheterna. Och ser till att alla skotten från Palettbladen får tillräckligt. Snart ska jag sätta dem i jord och skänka till Erikshjälpen.
Dags för alla mail: Bröstcancerföreningen Johanna behöver volontärer till Nordstan i helgen. Måste undersöka i kalendern. Var med förra veckan i vårt stora köpcenter i Göteborg. Det är rosa månaden och föreningen har ett stort rosa stånd där de informerar, samtalar, säljer rosa band och försöker förmå alla kvinnor och män att lära sig att leta efter knölar i silikonbrösten. Det blir många skratt och generade leenden. Men också tacksamma ögonkast. Även männen vågar ibland.
Nätseniorerna behöver en cafévärd och jag skriver ”Jag ställer upp”. Är ny i föreningen och föreningen gör ett viktigt arbete med att lära äldre att hantera datorer, smarta telefoner och plattor.
Och ikväll har Botaniska föreningen ett föredrag på Handelshögskolan. Det är Alexandre Antonelli, professor i biologisk mångfald och systematik vid Göteborgs universitet som ska föreläsa om biologisk mångfald, näringslivet och vi. Alltid kul. Har märkt med stigande ålder att jag uppskattar naturen (Svenska Turistföreningen och många Pilgrimsvandringar) och trädgårdar! Hippien som älskade att resa och studera!
Min mormor (min vårdnadshavare) hade den svenska Monets trädgård. Ett hektar med ett överflöd av blommor, buskar och träd under alla årstider. Folk stannade till vid grinden och frågad om de fick komma in och njuta en stund. Vi var självförsörjande i frukt och grönt och Mormor sålde till och med buntar med gräslök till torghandlarna i Trollhättan.
Botaniska är min trädgård där alla får plats. Ett paradis året runt. Många aktiviteter förutom skönheten i trädgården och Änggårdsbergen.
I lördags var det Pumpafestival och där var jag med som volontär och lärde barn och vuxna hur man gör fina Halloweenlyktor.
I morgon ska jag träffa en samordnare i Botaniska och bestämma plats för två bänkar som jag ska donera. En till min Mor som dog för två år sedan och en till mig själv! Japp! Har inga barn eller barnbarn så nu lägger min tid och mina pengar på skönhet och välstånd för så många som möjligt. Min Mormor och Morfar har redan fått en bänk som står i Örtagården. Där sitter jag en stund varje gång jag besöker trädgården och tänker med värme på allt de gjorde för mig och min bror under vår uppväxt.
Vad är viktigt för mig var frågan för dagen idag den 24 oktober och jag märker nu tydligt att Bengt Brüldes bok ”Lev hela livet” har varit avgörande för hur jag lever mitt liv efter att jag slutade arbeta 125 procent innan pensionen. Jag arbetar fortfarande som timanställd inom konstlivet och för kommunen, men jag har mycket tid att, som Bengt Brülde säger, ” Göra världen lite bättre än vad den är idag”. Det är uppmaningen till oss som befinner oss i den ”Tredje åldern”.
Måste även förbereda mitt möte med de unga vuxna på Göteborgs folkhögskola på temat ”Livskunskap” på torsdag. De efterlyste pratglada pensionärer och det kände jag passade mig. Dessutom ’är jag så himla nyfiken och vetgirig. Ser fram emot det. Det blir fika också!
Gör en lista över föremål som ska till Auktionsverket. Nu har det mognat – jag kan göra mig av med allt fler saker som jag fått i gåva och ärvt.
Smaken för det goda i livet ändrar sig med tiden, verkar det som. Nu trivs jag bäst med vita väggar och högt i tak. Precis som det var för min Mor de sista åren hon levde. Hon hade ett vackert hem fyllt av vackra saker och det enda hon längtade efter var att får göra sig av med allt och bara lägga sig i gräset och lyssna på fåglarna.
Mina tema i livet: Var inte rädd. Om inte nu – när?
Lunch med lite buffelost och gurka. Ser, lite skamset, på den eviga tv-serien ”Hem till gården”. En tradition: Min Mormor och Morfar såg den, min Mor och Styvfar såg den och min förste man och jag. Skyller på utmärkta skådespelare och intressanta teman. Periodare! Ser den bara när jag är i Göteborg.
Bokar, via telefon, aktiviteter på Sjöfartsmuseet. De har stadsvandringar, föredrag och work shops. Riktigt bra – de har varit många event under 400-årsjublieet i Göteborg.
Tar mig tid att bläddra och läsa igenom magasinen som har kommit de senaste 14 dagarna. Prenumererar på Zenit, Expo, och Filter. Puh! Svårt att hinna läsa allt spännande och viktigt som finns att läsa.
Döstädar en stund. Fyller två shoppingkassar med böcker och prylar jag inte behöver längre. En kappa och ett par kjolar får följa med till Myrorna. En fin gipsbyst från Grovsoprummet får också följa med. Fattar inte hur mina medboende kan slänga saker som går att använda.
Nu promenad till Biblioteket – kan inte tänka mig att leva i en stad/stadsdel utan bibliotek, blomsteraffär och livsmedelsbutik. Och promenaden går via Kungsgatan, min favoritgata i stan. Genar genom parken vid Domkyrkan (Här ligger 20 000 personer begravda!) och vidare via Drottninggatan. Fin stadsdel att leva och verka i.
Nu tar jag en timme vid datorn – besvarar alla personliga mail, kollar fb och Insta. Skriver brev vid behov till myndigheter och föreningar som jag arbetar i. Gör utskrifter vid behov.
Skickar iväg lite bilder och hälsningar till brodern med familj som är på semester i Spanien. De har 24 grader varmt och sol. Lite avundsjuk…
Sedan dagens höjdpunkt: Läsa alla stora dagstidningar! Ett stort nöje att få bläddra i och känna doften av en färsk dagstidning. (Varit journalist i många år)
På väg till gymmet träffar jag en väninna på spårvagnen – hon är glad – har precis varit i Frankrike med en konstförening och upplevt mycket.
Känner lite sorg – jag vill inte flyga längre (miljön!) Så det blir tåg- och bussresor. Då kommer man inte till Vancouver Island så lätt! Där bor mitt livs stora kärlek! Många telefonsamtal blir det. Och kanske en båt- och tågresa så småningom…
Långpromenad efter bibban. Försöker alltid få minst 10 000 steg per dag. Det känns bra i kroppen. Idag blir det Trädgårdsföreningen, tre varv, och Avenyn upp och ner. Där finns det alltid något att se. Trädgårdsföreningen sprakar av höstens alla färger. Vackert och vemodigt.
På hemvägen fotograferar jag ett gäng konstmålade elskåp på Järntorget och på Andra Långgatan. Fint projekt där Göteborgs Konstskola är med och arrangerar.
Lägger in en del av bilderna på fb under rubriken ”Alla vi som älskar Göteborg”. Vill gärna dela med mig av det som finns att upptäcka i Göteborg. Lärde mig att se mer och framför allt, lyfta blicken, av Pilgrimsvandringarna.
Kommer hem och läser en stund i lugn och ro. Just nu ”ti amo” av Hanne Ørstavik som en förberedelse för min samtalsgrupp som handlar om ”Att tala om döden”. Vi är sju damer i 70-årsåldern som alla drabbats av cancer och är aktiva inom Stödkompisarna och Johanna – fina föreningar som stöttar folk som har eller har haft cancer och deras anhöriga.
Ringer dottern till min goda vän som gick bort i juli. Dottern är överväldigad av sorg – allt gick så fort – det var så oväntat. Det är så sorgligt. Vi gråter tillsammans och orkar till slut glädjas åt att vi fick ha henne så länge, trots allt.
Frukt och keso på kvällen. Grönt the och lite nötter och russin. En bra matdag!
Nyheterna kl 21 och 22. Mer läsning – nu Ingvar Carlssons fina lilla bok – ” I sällskap med döden” – också den på temat döden – men ack så framåtsyftande och lyftande.
God natt världen – vi ses i morrn!